Na spotkanie przybyliśmy licznie i jak co roku, rozgorzały intensywne i głośne rozmowy i trudno było nas uciszyć.
Wysłuchaliśmy sprawozdania finansowego prezesa z działalności koła. Składki członkowskie się nie zmieniły. Uczciliśmy minutą ciszy pamięć zmarłych kolegów.
Zadecydowaliśmy, że w tym roku odbędą się spotkania wakacyjne i bożonarodzeniowe.
W Sielinku odbędzie się 5 kwietnia XXXI Forum Pszczelarskie, organizator: Organizator: Wojewódzki Związek Pszczelarzy Współorganizator: Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu
Sprawy bieżące:
Jeśli są ogłoszenia sprzedaży pszczół/sprzętu - zgłaszać je do prezesa
Kolega Jasiu ma do wzięcia do posadzenia w pobliżu pasieczyska (kontakt Jan 783 782 744)
- 3-letnie sadzonki lipy, wysokość 60cm, jak chcesz, to zadzwoń do Jana
- sadzonki byliny nektarodajnej: rożnika przerośniętego - można pobierać już na przedwiośniu, jak tylko zniknie śnieg i mróz
Rożnik przerośnięty (Silphium perfoliatum) (spotykany pod innymi nazwami: różnik, sylfium, żółwia - "Rośliny pożytkowe" Aneta Sulborska-Różycka) podstawowe informacje (za stroną Koła Pszczelarzy w Łodzi - kliknij tu) bylina, wysokość: 2,5m, kwiaty żółte, wymagania glebowe: gleby wilgotne, próchnicze, żyzne. Rożnik urośnie również na słabszych glebach, ale wtedy nie osiągnie docelowych rozmiarów (za stroną Florexpol.eu)
Wydajność miodowa: 550 kg/ha. Wydajność pyłkowa: 200-300 kg/ha, zdjęcie kwiatu poniżej:
Zalecenia odnośnie kontroli weterynarii powiatowej (zebrane po kontroli, przez jednego z naszych kolegów) przy sprzedaży bezpośredniej:
- opis procedury pozyskiwania miodu,
- na wszystko atesty w sytuacji kontroli,
- badania sanepidu atesty na narzędzia, środki dezynfekcji,
- świadectwo weterynaryjne leczenia pszczół;
- sposób wypełniania etykiet zgodnie z przepisami UE
Przebieg procesu pozyskiwania miodu GMP GHP musi być wydrukowane i wisieć na ścianie - GHP (z ang. Good Hygienic Practice) i GMP (z ang. Good Manufacturing Practice) czyli Dobra Praktyka Higieniczna i Dobra Praktyka Produkcyjna to dwa podstawowe systemy, które służą utrzymaniu odpowiedniej kontroli higieny środowiska pracy i procesów technologicznych jakie zachodzą w firmie branży żywnościowej.
Poradnik pracownia do pozyskiwania miodu w krótkim łańcuchu dystrybucji TU KLIK -
Kodeks Dobrej Praktyki Pszczelarskiej i lokalizacja pasieki TU KLIK
Podczas kontroli warto się spytać na jaki przepis kontrola się powołuje.
PORUSZONE TEMATY, SPISANE Z KOŃCA STOŁU PRZY WYJŚCIU Z SALI (wobec różnorodności tematów zapisano tylko te, gdzie siedziała Teresa i notowała) - co zaprząta nasze myśli na przednówku:
Apiterapia i terapie pokrewne -wątek o motylicy: nalewka o szerokim spektrum działania, enzym cerazyna, leczenie astmy powietrzem ulowym, artykuł: "Powietrze ulowe mało znany produkt" Izabela Kot
Etos pszczelarza -
Etos pszczelarza to zbiór wartości, które przez wieki kształtowały tę profesję, oparte na odpowiedzialności, szacunku do natury i honorze. Dziś, choć pszczelarstwo zyskało nowoczesne oblicze, te fundamenty wciąż mają ogromne znaczenie.
W przeszłości, pszczelarze byli postrzegani jako osoby wyjątkowe, których honor i rzetelność były niepodważalne. W przeszłości nieuczciwość wobec pszczelarza była traktowana jako poważne przewinienie, a za kradzież uli czy pszczół groziła kara śmierci. Tego rodzaju surowe konsekwencje miały na celu ochronę nie tylko miodu, ale przede wszystkim poszanowanie dla pszczół i pracy pszczelarza, która była związana z wielką odpowiedzialnością.
Choć czasy się zmieniają, etos pszczelarza wciąż jest żywy – nie tylko w tradycji, ale także w codziennej pracy. To etos, który przypomina, że pszczelarz jest nie tylko opiekunem pszczół, ale również strażnikiem środowiska, a jego praca jest nieodzowną częścią większej całości, której celem jest harmonia z naturą.
Etos pszczelarza opiera się na wrażliwości na przyrodę i trosce o środowisko.
Materiały dodatkowe, znalezione przy okazji:Historia mówiona - "Pszczelarz to nie byle kto" kliknij TU - bardzo ciekawy fragment relacji pani Elżbiety Kowalczyk - z 13 lipca 2016 roku, opracowany w ramach Programu Historia Mówiona.
Więcej o pszczołach od pani Kowalczyk: w ramach Programu Historia Mówiona kliknij TU Program Historia Mówiona stanowi zbiór relacji mówionych, dotyczących Lublina i Lubelszczyzny od dwudziestolecia międzywojennego do czasów współczesnych.
Dzieliliśmy się informacjami:
- o przygotowaniu miodu z owocami liofilizowanymi
- o hodowcach matek - z którymi mieliśmy dobre doświadczenia, udane rodziny i kolejne pokolenia pszczół
- jak praktykowaliśmy i uczyliśmy się pszczelarstwa, u kogo i jak wyglądał ten proces - wspomnienia były bardzo różnorodne - od praktykowania na bardzo ciężkich ulach i podkarmiaczkach, obserwacji pracy ojca i bycia nieletnim operatorem podkurzacza, do korzystania ze wsparcia telefonicznego od doświadczonych kolegów, czytając stare książki pszczelarskie (polecany hit: książka Wandy Ostrowskiej). Jak dzielimy się informacjami i wspieramy mniej doświadczonych kolegów?
Czy warto polegać na źródłach internetowej wiedzy, czy bardziej na
doświadczeniu bardziej zaawansowanych kolegów?
- w Puławach powstało nowe laboratorium badania produktów pszczelich
Komentarze
Prześlij komentarz