Sierpniowe spotkanie Koła Pszczelarzy miało miejsce we wiacie biesiadnej przy stawie w Dopiewie.
Rozmowy toczyły się wartko na bieżące pszczelarskie tematy i dzielenie się swoimi doświadczeniami.
Wśród biesiadujących wyodrębniły się dwie grupy. Poniżej tematy poruszane w grupie przy której leżał ser ;) :D (co nie znaczy, że ser zwiększa gadatliwość ;) )
WYRÓB WĘZY Z WŁASNEGO WOSKU - ilość na rynku, odkażanie wosku autoklawem we własnym gospodarstwie, jak wygląda autoklaw, sposoby produkcji węzy - praską metalową, praską silikonową.
ŚWIECZKI - Czy
jest możliwość sprzedażny bezpośredniej świeczek - zakres produktów, które może sprzedawać pszczelarz w sprzedaży bezpośredniej - temat do dalszego rozwinięcia.
AKTUALNE POŻYTKI - nawłoć - czy jechać na nawłoć;
AKTUALNE KOLORY PYŁKU - kolor jasnofioletowy, jasnoniebieski - do rozpoznania; Biały pyłek - sadziec konopiasty. Późne pożytki -słonecznik, gorczyca, bluszcz, druga tura facelii, sadziec konopiasty i gatunki uprawne sadźca (w tym ciekawy gatunek ozdobny, niewymagający wilgotnego podłoża)
AKTUALNE PRACE PASIECZNE - zakarmianie pszczół i likwidacja dręcza.
SŁONECZNIK - czy ze słonecznika można pozyskać miód,
ETYKA - utrzymanie etyki pszczelarskiej i zawodowej wraz ze wzrostem produkcji w gospodarstwie - refleksje - temat do kontynuowania i dalszego rozwinięcia.
Znasz przykłady dużych producentów pszczelarskich z wzorową etyką - podziel się, jako przykład do zainspirowania się.
PODNOSZENIE WARTOŚCI I WIELKOŚCI SPRZEDAŻY - przykłady, temat do dalszego rozwinięcia, ledwie muśnięty w rozmowach:
- miód "pasiak" - jedna część słoika zawiera miód gryczany, jedna miód rzepakowy (lub inny, kontrastowy w kolorze)
- miód kremowany z dodatkami (owoce liofilizowane, spirulina) - nie każdy pszczelarz może go wytwarzać posiadając Sprzedaż Bezpośrednią czy Rolniczy Handel Detaliczny, ponieważ jest to produkt przetworzony.
POPYT NA MIÓD - od czego zależy popyt na miód; w jakich miejscach, jaka dostępność klientów, rodzaj klientów, wpływ różnych czynników na decyzje zakupowe (pogoda, temperatura, rodzaj diety, kanały dystrybucji...) - praktyczne refleksje analityczne
DENNICE: wymiana poglądów na temat dennic różnych producentów. Temat do dalszych rozmów, dyskusji, oglądnięcia przykładów.
WYTRZYMAŁOŚĆ KORPUSÓW Z RÓŻNYCH MATERIAŁÓW - testowanie wytrzymałości, porównanie.
INNE OWADY BYTUJĄCE W ULACH - sposoby ich odstraszania.
KUNY I DZIĘCIOŁY - potrzeba zabezpieczenia przed nimi uli - temat otwarty, do dalszego rozwinięcia.
DOKARMIANIE - na wkrętarkę - odpowiednik pompy "pompka do wody" Konieczność kalibracji pistoletu żeby dawkował 2 litry. Różne sposoby mieszania syropu do zakarmienia. Dostępność cukru w dużych workach . Ceny cukru z rożnych źródeł, jakość cukru
ZAKARMIANIE NA ZIMĘ: stosowane substancje i ich plusy i minusy - syrop cukrowy, inwert - rodzaje aplikacji.
CENY SŁOIKÓW - porównanie cen słoików z rożnych źródeł oraz zestawienie cen z ubiegłych lat; Ważna lokalizacja - hurtownia słoików ze Skórzewa: ul. Poznańska 99, 60-185 Skórzewo trasa do hurtowni
WODA - metody poszukiwania złóż wody, dostępność złóż wody - temat do rozwinięcia dla zainteresowanych.
INNE GATUNKI ZAPYLACZY - pszczoły samotnice, trzmiele i inne owady zapylające - czy jest konkurencja jeśli chodzi o
nektar i pyłek. Zdania były podzielone, a wspomniane przez rozmówców badania naukowe nie dostarczyły jednoznacznych wniosków. Jest to kwestia związania się konkretnych gatunków zapylaczy z konkretnymi
gatunkami roślin i dostępnościąich nektaru i pyłku. Strona internetowa zajmująca się fachowo tematyką dzikich zapylaczy: https://dzicyzapylacze.pl/
PSZCZOŁY W MIEŚCIE - obecność uli w mieście - parametry środowiska życia w mieście - czy są optymalne dla owadów i w jakich miejscach (temperatura powietrza, dostępność bazy pokarmowej, wody i odległość do nich) - temat do dalszej kontynuacji i wymiany obserwacji z miejskimi pszczelarzami z Poznania
RÓŻNOKOLOROWE MIODY - z działu "dygresje rozmaite" - ze 20 lat temu zdarzały się kolorowe miody z utylizowanych butelek po
soczkach - odbiorcami byli ruscy bimbrownicy - "Bimbrownicy" a to
był mój ulubiony serial..." ;)
SZYBSZY ROZWÓJ RODZIN NA WIOSNĘ - ule innej konstrukcji - 2/3 wysokości
ramki wielkopolskiej - temat do dalszej dyskusji i obserwacji praktycznych.
CIASTO W WORKACH - metody podawania -
sposób na powałce, przykrywać żeby zbierała się woda oddechowa i
ciepło, które rozmiękczą ciasto; lub na ramkach na
patyczkach, albo bez patyczków przykryte folią;
W gronie znajdowali się zapaleni miłośnicy mocno przypieczonej kiełbasy, którą określali jako: "miód w ustach".
Przez rozmowy przewinęły się rodzaje ryb w różnych lokalizacjach i wymagania poszczególnych gatunków - szczupaki, karasie, liny,
jesiotry oraz sposoby ich łowienia, w tym "szybkie łowienie" w różnych wariantach. Zahaczyliśmy krótko o sposoby przyrządzania ryb i rozmowy nabierały coraz silniejszych rumieńców.
W okolicach godziny 20:00 ulotniliśmy się do domu (Teresa i Michał), kiedy na wokandzie znajdował się sos
uniwersalny - kompozycja pietruszki, ogórka świeżego, czosnkiem, octem zblendowanych z olejem do postaci emulsji plus na koniec sól, odrobina miodu do smaku. Jest to klasyczny sos vinegret, stosowany do sałatek. Chcesz proporcje - daj znać, spytamy naszego Kolegę Pszczelarza- Kucharza, który ten sos gorąco zachwalał.
Komentarze
Prześlij komentarz